Keresés ebben a blogban

Powered By Blogger

2012. augusztus 7., kedd

Egymás mellett



Megérkezésemkor a tájból nem sokat láttam, hiszen mire a hegyekhez értünk (este fél tizenegy magasságában) már erősen sötétedett. Másnap viszont annál nagyobb élményt nyújtott a "röpke" környezet ismertetés. 
"Felszaladtunk" a környék néhány kilátó pontjára (egy ilyen hegyes vidéken, akad belőle bőven), átugrottunk Banff-be és itt most meg is állhatunk egy kicsit.
Banff azon ritka városkák közé tartozik, amelyek egy Nemzeti Park (közelebbről a Banff National Park) területén helyezkedik el. A parkot minden évben turisták ezrei látogatják.  Vannak akiket a természet vonz és vannak akiket a különböző sportolási lehetőségek vonzanak (hegymászás, sziklamászás, országúti kerékpározás, montain bike, rafting, síelés stb.).
A Park Canada-nak nem kis erőfeszítésébe kerül, hogy az ide látogató turistákat és a helyi lakosokat “megnevelje”. Megragadnak minden fórumot, ahol tájékoztatják az embereket miként tartsák tiszteletben az itt élő vadállatok és növények életét és életterét. Az itt élő lakás/ház tulajdonosokra különleges szabályok vonatkoznak, ugyanis Banff-ben csak a házadnak lehetsz ura, a kertedet már csak bizonyos megkötésekkel művelheted. A föld tulajdonosa, amikre a házak épülnek, nem más mint az angol királyi család, így azt is ők szabják meg, hogy mi kerül a földbe (környezet idegen és vad-csalogató növényeknek itt helye nem-igen akad).
A hegyi települések infrastruktúrája is az élővilág védelmét figyelembe véve épült ki. A legalapvetőbbek ezek közül a közutak mentén felállított vadkerítések, az utak felett és alatt elhelyezett vadátjárók, texas gate-ek stb.
Mindezek felett a hegyi városok fel vannak szerelve medve biztos szemetes konténerekkel. Ez, bármilyen furán hangzik, nagyon fontos. A vadon élő állatok és az emberek közötti konfliktus legfőbb forrása a szemét volt. Az erdő lakói ugyanis úgy gondolták minek diétázni, amikor a városban mindig svédasztal várja Őket. A csemegék fogyasztásához pedig nem kell mást tenni, mint kiborogatni pár kukát. Ennél fogva a vad-pajtások látogatása a városban igen gyakorivá vált, s ezzel az emberekkel való találkozás és a ragadozó állatok támadásának valószínűsége is megnőtt. Az előbbiek okán aztán kitalálták, letesztelték és telepítették ezeket a szemetes konténereket. Minden utcában helyeztek el belőle párat, az utcák lakóinak pedig ki kell sétálni (egy kis mozgás sosem árt) a konténerhez, hogy szemetüktől megváljanak. Ha valakit azon kapnának, hogy háza előtt gyűjtögeti a szemetet, azt nagyon komoly büntetésben részesítenék.
http://www.youtube.com/watch?v=Ze1gztZLsng

Az eszközök tárháza itt még mindig nem merült ki, az életterek tisztázására, egy másik új iparág is épült (kutyások figyelem). Van egy pár jól képzett karéliai medve kutya, akiket arra használnak, hogy a macikat távol tartsák (elkergessék) az emberek életterétől. Az idei évben a kutyusoknak már nem volt kapacitásuk a környékünkön dolgozni, ezért most egy kicsit gyakrabban lehet medvékkel találkozni.
Végül és nem utolsó sorban a média. Rádió, a tévé és a helyi újságok azt harsogják, hogy ne ettesék a turisták a vadállatokat (ennek ellenére sajnos előfordul). Van egy jelmondat erre felé: Az etetett medve halott medve. Logikus, ha jobban végig gondoljuk, nagyon is igaz.
A LOCAL-okkal (azaz a helyi lakosokkal kevesebb a gond – talán, hisz az itt élők tájékozatása folyamatos és szinte elkerülhetetlen, nem beszélve arról, hogy az itt élők többségét pont a természetnek ez a közelsége vonzotta ide. Egy-egy fekete medve, vagy grizzly (főként autóbalesetben bekövetkezett) halála jelentős publicitást kap. Ha valahol medvét, farkasokat, coyote-t vagy pumát láttak arról is tájékoztatást kapnak az itt élők, hisz ilyenkor ezeket a helyeket nem tanácsos látogatni, sőt az esetek többségében le is zárják az adott területet. Meghatározott rendszerességgel tartanak képzéseket a medve spray használatáról, illetve arról, hogy miként viselkedjünk, ha már összefutottunk az állatokkal. 
A tudás hatalom, mondják (szerintem nem egy esetben az élet maga).



1 megjegyzés:

  1. Szia Dorka! jo volt olvasni kicsit Banffrol.Mi regota szeretnenk ide koltozni es ha lehet Lettivel szeretnem valahogy felvenni a kapcsolatot.A canada cruiseren is olvastam a hozzaszolasokat de a fotoit sajnos nem tudtam megnezni.Segitsegedet elore is koszonom !
    Eva

    email cimem botebub(kukac)gmail.com

    VálaszTörlés